Furtuna solară din luna mai a anului trecut a fost cea mai intensă din ultimii 35 de ani și și-a pus amprenta asupra datelor seismice de pe toată planeta.
Între 10 și 13 mai anul trecut, undele solare au ajuns pe Pământ și au declanșat o furtună geomagnetică de intensitate G5, cel mai înalt nivel.
Aceste evenimente, pe lângă faptul că provoacă apariția aurorelor boreale, pot perturba rețelele electrice, sateliții, sistemele de navigație și pot afecta animalele migratoare.
Conform cercetărilor conduse de seismologul Jordi Diaz Cusi, de la Centrul de Geoștiințe din Barcelona al Consiliului Național de Cercetare din Spania (CSIC), în timpul acelui episod semnalele magnetice au fost „înregistrate clar într-un interval de peste 55 de ore”.
În acest sens, cercetarea, publicată în revista Scientific Reports, dezvăluie că a fost una dintre cele mai lungi furtuni geomagnetice înregistrate vreodată de seismometre.
„Măsurătorile multora dintre seismometrele de bandă largă distribuite în întreaga lume au fost afectate de interferența cauzată de această mare furtună solară”, a spus Diaz.