Dragobetele a fost marcat vineri, în avans, la Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”, cu un maraton de ateliere și o „expediție” în Secția de Istorie și Arheologie.
Copiii participanți au parcurs un adevărat maraton de meșterit, participând, pe rând, la cele 6 ateliere de Dragobete pregătite pentru ei: modelaj, pictură pe inimioare de lut ars, tors, țesut, mărgelit și confecționat mărțișoare din fire de lână și mărgele.
Cei prezenți au aflat cu surprindere și simbolistica furcii de tors, care era, în trecut, corespondentul inelului de logodnă de astăzi. Este vorba despre obiceiul din trecut din multe zone etnofolclorice ale României, ca flăcăii care doreau să-și ceară mândruțele în căsătorie să le ofere, în ziua de Dragobete, o furcă de tors din lemn, încrustată chiar de ei cu motive populare, precum și cu inițialele iubitelor lor, relația celor doi fiind, astfel, oficializată, după care urma nunta.
Activitățile fac parte din Programul de Educație Muzeală organizat de Consiliul Județean Gorj, prin Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”.