Polițiștii Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității au desfășurat o serie activități informativ – preventive pe linia prevenirii violenței domestice și a infracțiunilor la viața sexuală. Activitățile de informare, de care au beneficiat 750 de persoane, s-au desfășurat pe raza municipiului Târgu Jiu în colaborare cu Poliția municipiului Târgu Jiu și cu Inspectoratul de Jandarmi Gorj.
Violența domestică și infracțiunile la viața sexuală îmbracă, cel mai adesea, forma unor agresiuni fizice, însă trebuie subliniat că, întotdeauna, victimele sunt supuse și unor agresiuni psihologice prin care li se distruge încrederea și stima de sine, astfel încât ajung să fie demoralizate și să refuze ajutorul instituțional, să nu reclame faptele de violență, să refuze ordinul de protecție provizoriu sau utilizarea mijloacelor electronice de monitorizare pentru agresor.
Factori care contribuie la generarea şi menţinerea violenţei domestice:
– factori sociali şi economici: slăbirea funcţiilor familiei şi ale şcolii, creşterea influenţei negative a mediului social în care se formează personalitatea tinerilor, infestarea zilnică a vieţii spirituale prin mijloacele de informare în masă care propagă violenţa extremă şi imoralitatea, cauzând un dezechilibru psihologic cu efect criminogen, şomajul, inflaţia, cu consecinţele grave şi imediate asupra nivelului de trai, imposibilitatea satisfacerii unor nevoi materiale şi stringente.
– factorii favorizanţi ai infracţiunilor de violenţă: consumul de băuturi alcoolice, care dobândeşte proporţii din ce în ce mai mari, atât în mediul urban, cât şi în mediul rural, lipsa educaţiei şcolare, dezinteresul pentru cultură, nivelul redus de trai, utilizarea substanţelor stupefiante, existenţa stărilor conflictuale, starea de spirit necorespunzătoare, neadoptarea unei conduite preventive din partea potenţialelor victime.
Efectele violenţei domestice sunt devastatoare, nu doar pentru victimele însele, ci pentru întreaga comunitate în care trăiesc, atât pentru că martorii tăcuți (mai ales copiii) suferă și ei, cât și pentru că, nespusă, drama violenței distruge ființa umană așa cum o cunoaștem.
Tipuri de violență domestică:
* violență fizică: împingeri, pălmuiri, loviri cu/ de obiecte, lovituri cu picioarele sau pumnul, sugrumare, etc;
* violență verbală: țipete, insulte, umiliri, amenințări cu bătaia, cu omor ori sinuciderea, etc;
* violență sexuală: constrângerea la activități sexuale nedorite, provocarea durerii, lovirea organelor sexuale, etc;
* violența socială: se concretizează în destrămarea relațiilor sociale la presiunea unui membru al familie;
* violență economică: interzicerea de a lucra, sau de a avea bani proprii, șantaj cu banii, amenințare sau distrugerea obiectelor.
Ce poți face dacă ești victima violenței domestice?
* Să-ți faci un plan de siguranță care să conțină persoanele cu care poți discuta despre abuz, care îți pot oferi un refugiu și sprijin în caz de nevoie.
* Caută un loc public și, de preferință, cu persoane pe care le cunoști. Folosește limbajul expresiv al corpului.
* Să te prezinți la medicul legist pentru obținerea certificatului medico-legal.
* Spune cuiva. Nu ești vinovat/ă pentru ceea ce se întâmplă.
* Nu te lăsa manipulat/ă de către agresor, nu ezita să ceri ajutorul cât mai repede cu putință.
* Să anunți de îndată poliția pentru a depune plângere și a solicita emiterea unui ordin de protecție provizoriu.
* Să te adresezi Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Dreptului Copilului.
* Să-ți faci un plan de siguranță care să conțină persoanele cu care poți discuta despre abuz, care îți pot oferi un refugiu și sprijin în caz de nevoie.
* Caută un loc public și, de preferință, cu persoane pe care le cunoști. Folosește limbajul expresiv al corpului.
Prin ordinul de protecție provizoriu se pot dispune următoarele măsuri:
* evacuarea temporară a agresorului din locuința familiei;
* reintegrarea victimei și, după caz, a copiilor, în locuința familiei;
* obligarea agresorului la păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă;
* interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic sau în orice alt mod, cu victima;
* plasarea victimei, cu acordul acesteia, și, după caz, a copiilor, într-un centru de asistență.
Efectele infracțiunilor la viața sexuală sunt devastatoare și pot afecta victimele pe multiple planuri: fizic, psihologic, social și juridic. Aceste consecințe nu se limitează doar la victime, ci influențează și familia, comunitatea și societatea în ansamblu.
Ce trebuie să faci?
Stabilește limite – nimeni nu trebuie să atingă părțile tale intime și nimeni nu are dreptul să îți ceară să îi atingi părțile intime.
Nu permite unei alte persoane adulte să îţi facă poze în ipostaze indecente. De asemenea, nu îi trimite astfel de materiale, chiar dacă este o persoană pe care o cunoști.
Învață să spui NU! Unii copii se simt incomod cu faptul că le spun oamenilor „nu”. E în regulă să îi ceri unui adult să plece, dacă se întâmplă ceva greșit. Dacă îți este teamă de reacția agresorului, atunci poți inventa un motiv plauzibil să te îndepărtezi de acesta.
Ce nu trebuie să faci?
Dacă se întâmplă să te confrunţi cu o astfel de situaţie, nu trebuie să îţi fie ruşine, nu este vina ta, chiar dacă pe moment nu ai ştiut cum să reacţionezi.
În mediul online, evită să discuţi cu persoane pe care nu le cunoşti, cu atât mai puţin să le oferi informaţii private despre tine.
De asemenea, nu trimite imagini în ipostaze indecente sau mesaje cu tentă sexuală şi nu accepta propunerea să vă întâlniţi.
CE ESTE AGRESIUNEA SEXUALĂ
Un copil este agresat sexual atunci când este atins în zonele intime, pipăit, sărutat sau este silit să facă gesturi care au o tentă sexuală.
Este violență sexuală și atunci când un copil:
– este obligat să întrețină relații sexuale;
– este constrâns să privească sau să citească materiale cu conținut sexual.
Violența sexuală se poate manifesta și în mediul online.
LEGEA TE PROTEJEAZĂ
Este bine sa fii informat/ă și să îți cunoști drepturile.
Trebuie să ştii faptul că în România există legislaţie care te protejează împotriva agresiunii sexuale:
– Codul Penal include agresiunea sexuală asupra minorilor în rândul infracțiunilor contra libertății și integrității sexuale și pedepsește aceste fapte cu închisoarea.
– Legea 272/2004, privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, republicată.
Aşadar, agresorul este pedepsit pentru faptele sale, iar tu poţi beneficia de sprijin psihologic.
Agresiunea sexuală nu se întâmplă din vina victimei și agresorul nu are nicio scuză pentru asta!
Primul lucru pe care poți să-l faci pentru a pune capăt unui abuz este să vorbești despre asta!