Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a repus în dezbatere publică proiectul ordonanței de urgență pentru comercializarea și utilizarea produselor de protecție a plantelor (PPP) pe teritoriul României.
Proiectul propus de Ministerul Agriculturii vine acum cu o serie de modificări și impune obligativitatea studiilor de specialitate, dar și a certificatului de competență. Asta, în cazul produselor cu toxicitate acută care fac parte din categoria 1, 2 și 3 ce conțin pictograma GHS06, dar și în rândul produselor clasificate ca fiind foarte toxice (T+) și toxice (T) a căror reglementare este foarte strictă în momentul de față.
Certificatul de înregistrare este un document emis de Autoritatea Națională Fitosanitară care permite desfășurarea activităților de fabricare, reambalare și prestare de servicii cu produse de protecție a plantelor. El este valabil pe toată perioada desfășurării activității, cu viză anuală, ”obținută la solicitarea operatorului și se emite în două exemplare originale”.
Fermierii sunt obligați să ceară viza anuală cu cel puțin 30 de zile înainte de data expirării celei actuale.
După ce ordonanța va intra în vigoare, cei care vor să folosească produsele de protecție a plantelor vor fi obligați să înregistreze fiecare punct de lucru din județul în care își desfășoară activitatea.
Autoritățile avertizează că românii care vor folosi substanțele fără să aibă un certificat valid, riscă amenzi cuprinse între 30.000 și 35.000 de lei.